August 4, 2016

FAA/Office of the Chief Counsel

International Law, Legislation, & Regulations Division, AGC-200
Attn: Request for Legal Interpretation

800 Independence Avenue, SW.

Washington, DC 20591

Jason Blair
3768 Allegan Dam Road
Allegan, MI 49010

To Whom It May Concern:
Please consider this letter a request for interpretation from the FAA's Office of the Chief Counsel.
Interpretation is requested on the following:

“Are small unmanned aircraft systems (UAS or “drones”) exempted in hobby or commercial use
from the requirement to operate with a Mode C transmitting transponder when operating within
the lateral limits of Mode C veil requirements around Class B airspaces without prior approval,
coordination with, or authorization from the supervising ATC facility?”

In consideration of the following:

e § 1.1 defines an “aircraft” as “a device that is used or intended to be used for flight in the
air”, and to which the FAA has applied this regulation to any UAS of “drone” of greater
than .55 Ibs for requirement of registration;

e §91.215 (b)(2) requires that a transponder with altitude encoding capability be used “In all
airspace within 30 nautical miles of an airport listed in Appendix D, section 1, of this part
from the surface upward to 10,000 feet MSL.” (of FAR part 91);

e §91.215 (d) requires any deviation from this compliance “be made to the ATC facility
having jurisdiction over the concerned airspace within the time periods...” of operation and
meeting the compliance requirements of FAR 91.215(d)(1), (2), and (3);

e |tis understood that a UAS or “drone” intending to conduct operations in Class B, C, D
and E airspace need ATC approval. In this case, underlying a Class B airspace will most
commonly exist Class E airspace, however, in some cases, Class G airspace may exist
underneath a Class B airspace shelf. In either case, the question proposed here shall not
be considered to be intended to imply operation within the Class B vertical airspace shelf



limits, but be underneath or laterally to the side yet still within the Mode C transponder
requirement veil that exists outside of most Class B airspace designated airports; as per
§107.41 Operation in certain airspace it is understood that no person may operate a
small unmanned aircraft in Class B, Class C, or Class D airspace or within the lateral
boundaries of the surface area of Class E airspace designated for an airport unless that
person has prior authorization from Air Traffic Control (ATC);

e These operations are not “operated in accordance with a community-based set of safety
guidelines and within the programming of a nationwide community-based organization” as
designated in FAR 101;

e §91.1 does not currently exempt the applicability of FAR 107 operated aircraft;

e This would not be requesting interpretation of operations of aircraft subject to the
provisions of part 101 or any operation that a remote pilot in command elects to conduct
pursuant to an exemption issued under section 333 of Public Law 112-95, unless
otherwise specified in the exemption.

One FAA FAQ document notes the following, “the FAA notes that operations conducted under
part 107 do not need to comply with part 91 unless explicitly directed by part 107. The transponder
requirement in the mode C veil (14 CFR part 91.215(b)(2)) is not required of part 107 operations.”
However, current regulatory guidance | have been able to find does not support that statement at
this time.

Your efforts in interpretation of this question are appreciated and | look forward to your
correspondence.

Should there be any questions relating to my inquiry, please feel free to reach me at
jblair@jasonblair.net, via the above address, or via phone at 269-275-7959.

Respectfully,

Jason Blair



